Dierenambulance Zaanstreek

Vijf tips om een schone en gezonde paardenstal te houden

Geplaatst op

Voor de gezondheid van je paard is naast voeding en beweging een schone stal een van de belangrijkste factoren. Daarnaast zijn schone stallen ook een stuk prettiger voor mensen zelf en gaan ze een stuk langer mee, wat je op lange termijn veel ellende bespaart. We hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet om de stal schoon te houden.

Dagelijks uitmesten

Het belangrijkste voor zowel de gezondheid van het paard als de kwaliteit van de stal is om zo goed als dagelijks de stal uit te mesten. Een stal van hout is bijzonder gevoelig voor schade door vocht of andere viezigheid. Daardoor gaat het hout rotten, wat de levensduur van de stal zeker niet ten goede komt.

Zorg voor een goede stalbedekking

De stalbedekking is ook van groot belang voor de gezondheid van je paard, maar ook voor de onderhoudsvriendelijkheid. Het is verstandig om stalmatten als basis voor de ondergrond te gebruiken. Voor je paard is dat een stuk comfortabeler en hygiënischer om op te staan dan een houten of betonnen vloer. Daarnaast is het ook veel gemakkelijker in onderhoud. Ze verminderen stof en uitwerpselen kun je er gemakkelijk van verwijderen. Daarnaast moet je goed opletten of je stro of zaagsel gebruikt, afhankelijk van wat het meest geschikt is voor de gezondheid van je paard. Zorg in ieder geval altijd dat je genoeg op voorraad hebt om altijd een schone stalbedekking te kunnen leggen.

Maak schoon in optimale omstandigheden

Als je een stal gaat uitmesten is het goed om alle ramen en deuren open te zetten voor ventilatie. Je moet echter wel opletten dat er geen vuil opnieuw naar binnen komt. Anders kun je blijven schoonmaken. Daarnaast is het goed om te zorgen dat je de meest efficiënte middelen gebruikt om schoon te maken. Zeker omdat je het regelmatig doet wil je niet inefficiënt te werk hoeven gaan.

Voer af en toe een grote schoonmaak uit

Het is aan te raden om in sommige gevallen de hele stal te strippen tot de daadwerkelijke ondergrond zichtbaar is. Zo kun je alle viezigheid die in de kleine hoeken en gaten van de stal is gaan zitten ook verwijderen. Dit draagt natuurlijk ook bij aan de levensduur van de stal zelf. Desinfecteer de vloer tijdens dit soort grotere schoonmaakbeurten, maar let op dat de vloer helemaal droog is voordat je paard weer terug op stal gaat!

Gebruik antibacteriële verf

Naast een goede ventilatie en regelmatig desinfecteren is het verstandig om antibacteriële verf te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans dat er ziekteverwekkers overleven/ontwikkelen in de stal. Zo blijft de stal een gezonde leefomgeving voor je paard.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden