Dierenambulance Zaanstreek

Wanneer moet je je hond onmiddellijk naar de dierenarts brengen?

Geplaatst op

Het kan voor eigenaren van honden of andere huisdieren moeilijk in te schatten zijn wanneer een gezondheidsprobleem een ernstig probleem is. Hoe kun je zien of je hond dringend moet worden behandeld of dat het probleem van je hond iets is dat tot de ochtend kan wachten? Hoe weet je wanneer je je hond naar de dierenarts moet brengen? In dit blog vertellen we over 5 signalen die je hond af kan geven waarna je onmiddellijk naar de dierenarts moet gaan.

1. Je hond heeft moeite met ademhalen

Dit is één van de gevaarlijkste signalen. Na drie minuten zonder ademhaling is het voorbij. Als je hond moeite heeft met ademen, of “grappig ademt”, en alarmerende geluiden maakt als hij ademt, of als hij zijn lippen puft als hij ademhaalt, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan.

2. Rusteloosheid, hijgen, braakpogingen

Dit zijn allemaal symptomen van maaguitzetting met volvulus, in de volksmond “bloat” genoemd. Bloat is een van de meest urgente levensbedreigende situaties waar een hond mee te maken kan krijgen. Sommige honden zullen al deze symptomen vertonen, maar andere kunnen alleen maar hijgen en onrustig handelen. Vanwege de urgentie ervan moeten honden die verdachte symptomen van een opgeblazen gevoel vertonen naar de dichtstbijzijnde dierenarts worden gehaast.

3. Een beroerte

Hoewel een eenmalige beroerte waarschijnlijk niet levensbedreigend is, komen beroertes vaak in clusters voor, die progressief kunnen worden. En soms worden beroertes veroorzaakt door giftige stoffen die fatale reacties kunnen veroorzaken.

4. Flauwvallen of ernstige verzwakkingen

Dit kunnen symptomen zijn van grote problemen zoals interne bloedingen (met name een syndroom genaamd hemoabdomen), hartfalen als gevolg van een aandoening genaamd pericardiale effusie, anafylactische shock, bepaalde vergiftigingen, een klieraandoening genaamd Addison’s disease, en sommige vormen van orgaanfalen. Al deze problemen vereisen dringende veterinaire aandacht.

5. Bloedverlies of een trauma opgelopen

Dit zijn veterinaire noodsituaties. Overvloedige bloeding is een no brainer. Echter, honden die van een hoogte zijn gevallen, zijn getroffen door auto’s, of in ruzies met veel grotere honden zijn geweest, kunnen in eerste instantie ongedeerd overkomen, ondanks het feit dat ze grote inwendige verwondingen hebben opgelopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden