Dierenambulance Zaanstreek

Wat veroorzaakt plotselinge agressie bij katten?

Geplaatst op

Dieren doen geen dingen zonder reden en katten zijn geen uitzondering. Als je katachtige vriend plotseling verandert in een sissend, krabbende en grommend beest, is er een reden voor deze gedragsverandering.

Agressie wordt gedefinieerd als de intentie om te intimideren of te domineren. Het is een veel voorkomende gedragskwestie bij katten. Het kan verwarrend zijn wanneer een kat plotseling haar woede uit tegen de mensen die van haar houden. Er is echter altijd een reden en de uitdaging is om uit te zoeken wat de kat van streek maakt. Lees verder om te leren waarom een normaal gesproken lieve kat plotseling agressief kan worden en wat je kunt doen om een boze kat te helpen.

Angst/Stress

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van angst of stress in het leven van een kat zijn nieuwe huisdieren in huis, te veel huisdieren in huis, plotselinge bewegingen, het besluipen van de dieren, harde geluiden, harde behandeling of oneerlijke straffen, in een reismandje worden gezet, rijden in een voertuig, gebrek aan middelen (voedsel, water, speelgoed, krabpaal), een verandering in de routine óf helemaal geen routine.

Pijn

Wanneer een vriendelijk, zachtmoedige kat opeens agressie toont, is het sowieso goed voor een bezoek aan de dierenarts, zoals bijvoorbeeld deze dierenarts in Arnhem Zuid. Katten zijn stoïcijns en proberen pijn of ziekte te verbergen. Een katachtige kan agressief zijn om een verwonding te beschermen of om te voorkomen dat een gevoelige plek wordt aangeraakt. Veel voorkomende oorzaken van pijn zijn onder andere tandziekten, buikpijn, blaasproblemen, artritis of infecties. Plotselinge agressie kan ook worden veroorzaakt door neurologische problemen, cognitieve achteruitgang en verlies van geur, gehoor of zicht.

Agressie teweeggebracht door knuffelen

Dit is een verwarrende vorm van agressie die optreedt wanneer je je kat rustig aait en ze zich plotseling tegen je keert. Terwijl ze je hand met haar voorste klauwen vastgrijpt probeert ze de huid te versnipperen met haar achterste klauwen en tanden. Dit kan gebeuren als je kat overprikkeld wordt en het aangename gevoel van geaaid worden verandert in irritatie. Het lijkt misschien alsof het zonder reden uit het niets kwam, maar je kat gaf je eigenlijk tekenen dat ze wilde dat de aai-sessie zou eindigen, zoals afgeplatte of teruggedraaide oren, verwijde pupillen, verstijving van het lichaam, grommen en slaan met de staart. Wanneer je de signalen niet opmerkt en doorgaat met het aaien, is het uitslaan het laatste redmiddel van de kat om je te laten stoppen.

Territoriale kwesties

Katten zijn niet bang om agressie te gebruiken om hun territorium te beschermen. Als je uit het raam kijkt en een andere kat buiten ziet rondlopen, kan dat agressie opwekken. Andere mogelijke triggers zijn de toevoeging van een nieuwe kat of hond in het huis, een onbekende persoon in het huis, of een verhuizing. Soms wordt een kat territoriaal als je aandacht geeft aan een ander huisdier, en zal ze plotseling jou of het andere huisdier aanvallen.

Frustratie/omgeleide agressie

Omgeleide agressie is een van de meest voorkomende, onvoorspelbare oorzaken van plotselinge vijandigheid bij katten. Dit is wanneer een kat overprikkeld, geïrriteerd of gestrest raakt door een stimulans die buiten hun bereik ligt. Bijvoorbeeld wanneer een binnenkat niet bij die andere kat, vogel of eekhoorn aan de andere kant van het raam kan komen, heeft ze geen uitlaatklep voor haar opgekropte energie en keert ze haar woede uit op een ander huisdier in huis of op een nietsvermoedende eigenaar. Het is ook mogelijk dat ze een geluid heeft gehoord of een geur heeft opgevangen waardoor ze op scherp staat. Veel mensen melden dat wanneer de ene kat naar de dierenarts gaat terwijl de andere kat thuis blijft, er een omgekeerde agressie kan optreden tegen de kat die terugkomt met een geur van die “slechte plek”.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden